Клубна дегустация на сомелиерите в Банско с вина на “Вила Любимец”

На 9 февруари 2009 г. клубът на професионалните сомелиери в Банско се събра да дегустира вина на “Вила Любимец” и “Вила Хисар”. Участваха редовните членове на нашия клуб и любители на виното, които скоро ще бъдат и членове на клуба. Домакин беше г-н Кирил Тодоров, управител на ресторант „При Яфата” в Банско.

VX-VL-9.2.2009g.

Дегустирахме и описвахме ароматните и вкусовите си усещания на следните вина:

1.”Совиньон блан”, 2007 г., “Вила Хисар” – добра бистрота със зеленикави оттенъци в цвета. Аромат на незряло грозде, трева и цитрусови плодове. Вкусът е с лека свежест, усещат се нотки на трева, сено, дървесни клечки. Тялото е добре балансирано, а финалът запомнящ се.

2. “Розе от Сира”, 2007 г., “Вила Любимец” – цветът на това розе е ягодово розов, а в аромата се усещат свежест, червени плодове и билки. Вкусът е свеж и елегантен, долавят се череша, боровинка. Послевкусът е свеж, с остава спомен за черни горски плодове.

3. “Каберне Совиньон”, 2005 г., “Вила Любимец” – тъмночервен плътен цвят с кафеникави оттенъци. В аромата се усещат черница, къпина, касис, дребни червени плодове. Вкусът е почти класически, а във финала продължават да се усещат характерните му вкусови качества.

4. “Мерло”, 2006 г., “Вила Любимец” – вино с наситен червен цвят. Плодови тонове на черни горски плодове, дъб, кафе, шоколад. На вкус е плътно, с добро тяло и хармония, съпроводена от тонове на боровинка, къпина, зряла череша с дълъг финал.

5. “Сира”, 2007 г., “Вила Любимец” – интензивен тъмнорубинен цвят. Ароматът е фин, а хармонията в него е много добро съчетание от къпина, карамел, зряла череша. Вкусът е интензивен и свеж, с много добре балансирано тяло, усещат се още карамел, цветя, дим, а финалът е леко плодов и пикантен.