Започна първият етап от конкурса Сомелиер на годината 2014

Започна първият етап от конкурса Сомелиер на годината 2014, който се организира от Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС).

"Sommelier of the Year" 2014

Основна цел на конкурса е да популяризира професията сомелиер, да подкрепи българското винопроизводство и да насърчи развитието на винената култура у нас. За първи път любителите могат да участват наравно с професионалистите в първия и част от втория етап на конкурса. На страниците на сайта са публикувани подробно описанията на регламента за участие и провеждането на конкурса, програмата и наградите. Заявка за участие може да намерите тук.

Конкурсът ще се проведе в три кръга. В първия, който започна на 20 януари, участниците ще преминат през писмен тест онлайн. Те трябва да покажат нивото на придобитите теоретични познания за виното. Следващият етап са регионалните състезания за проверка на практическите умения, които ще се проведат в последователно в шест града: София, Севлиево, Пловдив, Варна, Бургас и Банско. Състезанията ще включват сляпа дегустация, декантиране на вино и специална винена вечеря, на която сомелиерите ще бъдат оценявани от професионално жури и винолюбители. До финала ще стигнат шестима претенденти за титлата, получили най-голям сбор от точки в първите два кръга. Те ще премерят сили на Гала винена вечеря, която ще се състои на 28 март в хотел Кемпински Зографски в София.

DIVINO