Дегустация на вина от долината на река Струма

Сляпа дегустация с Винарска изба Логодаж се проведе на 14 май 2008г. с Професионален Клуб Банско на Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери с домакинството на хотел „Лион” гр.Банско.

Logodaj

Логодаж е изключителна винарска изба отличена с 8 златни медала на форума ” Винария ” 2008 . Концепцията на избата е развитието и популяризирането не само в България, но и  по целия свят на местните неповторими сортове Широка Мелнишка Лоза и Ранна Мелнишка Лоза.

Дегустацията започна с Златен Мускат Маглет  2007 реколта,след това към Златно Шардоне Маглет отново 2007 реколта което беше изненадващо със своята хармония във вкуса. В бялата серия вина последно,но не и по качество разбира се беше Шардоне Нобиле 2007 за което нямаше различно мнение като “ Вино с голям потенциал „.

По  време на дегустацията участниците направиха и кратка пауза в която тема бяха изминалите вина техните ароматни и вкусови качества и съчетаването на местната кухна с опитаните вина .

otlejavane-logodaj

Втората серия от вина бяха червени от две различни търговски серии на изба Логодаж „ Соето “  и  „ Нобиле “. Каберне Фран Соето 2006 реколта е изключително балансирано и хармонично вино с дълъг  и продължителен финал. Виното е отлежавало 12 месеца в барици и 6 месеца в бутилка . Последното вино за срещата беше от сорта Широка Мелнишка Лоза в серията Нобиле. Протичането на ферментацията в инокс, след това 12 месеца в дъб и 6 месеца в бутилка предизвика еуфория у всички присъстващи на дегустацията на вина от поречието на река Струма – Винарска изба Логодаж.

Срещата продължи с дълги и напоителни разговори в насока производство,технологии  и иновации във винарството в България.