Хиляди усмивки в една винена вечеря

На 18.02.2014 г. в гр. Троян паралелка „Организация на хотелиерството“ при СОУ „Васил Левски“ подготви 5 степенна гурме вечеря за колектива и гостите на училището по случай патронния празник. Подготовката и обслужването се осъществиха от учениците с неоценимата помощ на двама много сериозни професионалисти. 

Vinena vecheria - SUO Vasil Levski  gr. TroianИзборът и представянето на вината беше от г-н Михайл Марковски – президент на  Асоциация на Сомелиерите в България . Малко хора знаят, че освен, че е топ сомелиер, г-н Марковски е и страхотен преподавател. Учениците от хотелиерската паралелка имаха удоволствието да почерпят от  познанията му за предлагане и сервиране на вино и храни. 

Същевременно всички гости се наслаждаваха на неговите сладкодумни презентации и преоткриваха забравени и неочаквани вкусове и аромати.

Kristina Iordanova i shef Elena Malcheva - 18.2.14g.Втория гост беше Шеф Елена Малчева – регионален представител на Българска асоциация на професионалните готвачи за Велико Търново. Финната очарователна дама ръководеше цялостното оформяне и издаване на ястията от 5 степенното меню. Всеки, който я погледне, на мига разбира, че няма начин тя да позволи от кухнята да излезе нещо, което не изглежда абсолютно перфектно!

Michael Markovski i paralelka  "Organizacia na hotelierstvoto " - 18.2.14g.

Eто и менюто, което беше поднесено:

1. Зимна „Капрезе” с микс свежи салатки със зехтин и редукция оцет от смокини и брускета със семена

Zimna Kapreze - 18.2.14g.

2. Филе сьомга панирана в хлебни трохи и билки със сос Ладолемоно с копър и каперси.

File siomga - 18.2.14g.

3. Пай от телешко бонфиле с бекон, порто и мармалад от сушени сливи гарниран с канелон от морков пълнен със сотирана маруля и канюла печен лук с мус от тиква с джинджифил, сос грейви и редукция фреш портокал.

Pai ot teleshko bon file s bekon - 18.2.14g.

4. Вариация Макарон’с

Variacia Makaron's - 18.2.14g.

5. Мус от цедено мляко и квасена сметана със сотирани горски плодове и бисквитка „Панджиало”.

Mus ot cedeno mliako - 18.2.14g.

Напитки:

1.  Минерална вода

2. Ленеа совиньон блан, 2012 рек. ВИ Мараш

3. Розе мелник, 2012 рек. ВИ Логодаж

4. Мелник 55 2011 рек. ВИ Логодаж

5. Torres Moscatel oro, Испания

За да бъде изживяването цялостно, имахме и съответното музикално оформление. То беше от вокалистите на студио „Гласове“ при НЧ „Наука – 1870“ с ръководител М. Жекова. Любопитното в случая беше, че воклаистката Илияна Илиева е абитуриентка – хотелиер и след като попя, застана като барман втора смяна. Защото за да бъде преживяването на гостите леко и приятно, много хора трябва да се трудят непрестанно.

Повече снимки за вечерята може да разгледате тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.713516302026310.1073741851.170035979707681&type=3

Автор: инж.Иванка Църова

Преподавател на паралелка „Организация на хотелиерството“

 в СОУ „Васил Левски“ гр. Троян