Сомелиерски клуб Варна с щанд на „ВИНОТУР“ Варна

Между 23 и 29 септември 1928 година във Варна се е състояла първата Винаро-лозарска изложба. Днес 80 години по-късно агенция Барс покани винарите от цялата страна за участие във „Винотур“ Варна от 23 до 26 април.

Изложението  съвпадна и с преиздаването на Картата на виното. Идеята на изложението за вино и туризъм бе ‘’българските винопроизводители  и вносители на вино да се срещнат с туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите от Черноморието’’, заявяви неговият организатор г-н Ламбрин Сотиров.

cartata na vinoto

Това създава условие за пряк контакт между винопроизводителите и туристическия бранш. Обменът на мисли и идеи за виното и туризма по време на „Винотур“  обедини идеите за винения туризъм в България. Обединявайки българската природа, култура, исторически забележителности, история и вино, може да бъде усетен и вдишан българския дух. Изложението нямаше конкурсен характер. Целта му бе постигане на публичност относно  качествата на  вината. ‘’ Хубавото вино трябва да бъде опитано от възможно най-широк кръг ценители,  „защото вино не се продава с приказки, а с пиене“, подчерта Ламбрин Сотиров.

Българската Асосиация на Професионалните Сомелиери/БАПС/ имаше свой щанд и участва активно  в дегустациите и съпъстващите програми на изложението, т.к професията на сомелиера придобива все по-високо международно признание и в наши дни се утвърждава като необходимото свързващо somelierski.klub.varnaзвено между две значими индустрии – винопроизводството и туризма.

Ако една страна не може за своя пазар да прави хубави вина, то тя трудно би предложила  на чуждите пазари вино със собствена физиономия. Постоянният и сравнително висок стандарт в ниския и средния сегмент на пазара ще създаде условия за класни големи вина във високия сегмент. За съжаление у нас няма утвърдени критерии за качествено вино. И тъй като вкусът е нещо все пак субективно, някои изби разчитат на факта, че щом едно вино е скъпо, значи непременно е хубаво. Това не е вярно. Така се развращава пазарът, а на един такъв пазар е трудно да се наложи стандарт.

Възпитаването на критерии за вкус е едно от нещата, които трябва да се случат в България, за да излезе винарският бранш в по-добра позиция. Пазарът се отглежда и възпитава като малко дете, но за това е нужна публичност.

Виното е жив продукт. И като нас хората, на всеки един етап от развитието си, променя своите качества. Виното  е спътник в живота ни от раждането до смъртта. Ако човек има правилно отношение към виното, той има позитивно отношение  към живота. Виното е неделима част от смисления начин на живот. То е култура.