Сомелиерски Клуб Варна с впечатления от „Винария“ 2008

На 14 април 2008 г. Сомелиерски клуб – Варна проведе поредната си дегустация на “сляпо’’. Темата “Впечатления от Винария 2008” подчини подбора на оценяваните седем  вина. Домакин на събитието бе отново ресторантът на казино “Черно море’’. Вината се оценяваха по 20-точкова система, като се изчисли средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори.

vinaria2008Едно вино без недостатък може да бъде толкова скучно, колкото и един безгрешен човек. А еднократният недостатък може да бъде израз на основно качество. От своя страна несъвършената бистрота не говори задължително за професионален пропуск.

Съвременният вкус към сигурността не трябва да ни кара да забравим вкуса на качеството на живота. Потребителят трябва да умее да чете етикета, да не смесва алкохолните градуси с качеството, да познава правилата на хармонията между вина и блюда, да открива недостатъците и предимствата на възрастта на едно вино, да се въздържа от прекомерна консумация, която би превърнала досега до една културна ценност, извисяваща човека, в злоупотреба с алкохола, която го принизява.

ПРОБА 1 – 17,8 точки

“Совинъон блан” Царска селекция, 2007, “Домейн Бойар” в Сливен.

Интензивен и приятен жълто-зелен цвят. Ароматът е стилен, с нотки на окосена трева, зелена чушка. На вкус е сочно, хармонично и добре балансирано, атрактивно и впечатляващо за финал.

ПРОБА 2 – 17,0 точки

“Совинъон блан” Nugget, 2007, изба Хасково. Виното е със сламеножълт цвят, съчетаващо богатство от аромати на зрял цитрусов плод и бъз, елегантно  допълнено от тонове на ядки /бадем, лешник/. Отличава се с плътно и хармонично тяло.

ПРОБА 3 – 18,1 точки

Halla”, Шардоне и Пино гри, 2007,  “Katarzina estate”.

Елегантно бяло вино със сламенозлатист цвят, деликатен плодов аромат на зрял тропически плод, цитрус и круша, в хармония с минерални, земни нюанси. Балансиран плътен вкус, ненатрапчива сладост, маслен тон и мекота на дъб, който придава допълнително богатство и финес. Притежава дълъг и запомнящ се послевкус.

ПРОБА 4 – 17,7 точки

“Розе Нобиле”, Ранна мелнишка лоза, 2006, изба “Логодаж”.

Вино с малинов цвят, приятна сладост и аромат на горски плодове и малини, добре балансирано тяло и приятна свежест, оставена в послевкуса.

ПРОБА 5 – 17,9 точки

“Мерло Gallery”, 2006, “Тодорофф” в с. Брестовица.

Вино с атрактивен черешовочервен цвят. Впечатляващи аромати на костилков плод, сухи листа и ароматен тютюн /ванилия/. Гладък, хармоничен вкус с добра структура. Благороден и мек финал със спомен за черна череша

ПРОБА 6 – 18,2 точки

“Мерло”, 2006, “Тера Тангра” в Харманли.

Вино с елегантен рубинен цвят. Интересен и интензивен аромат. Букет от сладки сушени плодове, подправки, приятно комбинирани с нежните нотки на дъбова дървесина. Тялото е елегантно, дълго, с меки и кадифени танини, съпроводени от ванилия и шоколад, продължителен финал.

ПРОБА 7 – 18,2 точки

“Рубин Нобиле”, 2006, изба “Логодаж”.

Вино с наситен рубинен цвят. Богатството в аромата е резултатът от умело съчетани къпина, боровинка, пикантни подправки и благородството на съзряването в дъб. Сочно  стегнато тяло с акцент на тъмен шоколад и тютюн. Дълъг и запомнящ се финал.