Любителите на вино в гр. Разлог с предложения за летния сезон

На всяка среща членовете на Клуба на винолюбителите в Разлог „Сортида” започнаха сами да определят следващите сбирки и този път избраха 30 май. Домакини отново бяха екипът на хотел ”Папи”, не само защото се намира близо до центъра на града, а и заради невероятната гледка към Пирин планина.

Вината, които подбрахме за тази дегустация, успяха да опитат 25 души, като освен екипите на фирмите, които са членове на нашия клуб, присъстваха и любители на виното от съседните Банско и Благоевград. Можем да кажем, че някои от тях вече са редовни гости на всички дегустации и представяния на вино, организирани от БАПС и координаторът ни за района.
Идеята ни за тази среща бе да представим на нашите членове и на гостите ни вина, подходящи за летните месеци и за разтоварване от ежедневието през уикендите и ваканции.

Дегустацията започна със „Совиньон блан”, реколта 2007 г. на „Едоардо Миролио”. Макар и само любители на виното гостите ни бързо се ориентираха и оцениха в букета на виното долавящият се аромат на цветя и билки, а вкусът му бе определен като сух и свеж, с лека тръпчивост, напомняща сдъвкани семки от грозде и прясно окосена трева. Разгледахме и „Совиньон блан” от 2007 г. на „Славянци естейт” с аромати на круша, папая, праскова, касис, цитрусови плодове, с долавящи се тревисти нюанси, зелени подправки, грейпфрут, леко сухо, с дълъг затоплящ финал. „Мускат Отонел”, реколта 2008 г., на „Едоардо Миролио” бе охарактеризирано като аромат на роза, цитрусови плодове, прашни тревисти листа, леко на вкус, меко, свежо, с дълъг и запомнящ се финал. Дегустирахме и Розе от Каберне Совиньон от серията „Мерул” на изба „Румелия” в Панагюрище с аромати на дървесна кора, дъб, подправки и вкус на плодове, свежо, меко и леко сухо. Приключихме с „Мерло”, серията „Мерул” на „Румелия”, с плодови аромати и вкус на черни зрели плодове, дъбови нотки, череши и къпини.

След дегустацията, естествено, всеки избра за консумация вината, които му допаднаха най-много или други, които опитаха за първи път.
Ястията, които препоръчахме на гостите, бяха приготвени след консултация с главния готвач на хотел „Папи”. Предложихме на гостите си бяло сирене в подправки, варено-пушен пуешки бут, жълто сирене, варено-пушен свински бут с горчица и разложки старец. Всички присъстващи бяха изненадани от съчетанието на ястията и продуктите, включително и от местната за района кухня, с вината, които им предложихме и най-вече от начина, по който те се допълваха.