Регионално състезание на МОМН за 2012 година в гр. Поморие

16-18.3.12g.Regionalno_PomorieРегионалното състезание за най-добър готвач, сервитьор – сомелиер, хлебар, сладкар и барман се състоя от 16-ти до 18-ти март 2012г. в град Поморие. В него взеха участие училища от южен централен и югоизточен планови райони, в които влизат над 16 професионални училища от Велинград до Поморие. Състезанието се провежда от МОНМ в партньорство с Българската Асоциация на Професионалните Готвачи, Българската Асоциация на Професионалните Сомелиери и Българската Асоциация на Барманите.

Председатели на журито в различните категории бяха: Павел Чаталбашев за барманите, шеф Диян Димитров за готвачите, Михаил Марковски за сервитьор-сомелиер и шеф Пеньо Иванов  в журито за хлебари и сладкари.

Празникът беше открит от директора на професионалната гимназия в Поморие Гильов. Всеобщо беше мнението, че благодарение на прекрасната организация, всички се чувстват прекрасно. Приветствие поднесе кмета на град Поморие Иван Алексиев, който изрази общата възхита от великолепната организация от страна на гимназията по туризъм в град Поморие, както на директора, така и на неговия екип за създадения ред и уют.

Много гости уважиха събитието, сред тях бяха и инж. Виолета Илиева – началник Регионалния инспекторат по образование – Бургас, Диана Апостолова – зам.-кмет в община Поморие, Стефка Ангелова, Желязко Страволемов, Детелин Лилов, Детелина Чолева и други.

16-18.3.12g.Regionapno_PomorieСъстезанието се проведе в Гранд хотел Поморие, които за пореден път предостави базата си от ресторанти.

„Мога да споделя, че журито което ръководех, се срещна със сериозни състезатели. В групата на хлебар-сладкарите имаше 5 училища и техни представители, но те по никакъв начин не отстъпваха един на друг. След състезателния ден имах възможността да видя работите и на състезателите при готвачите. Може спокойно да се каже че има подем и тук, както в други области. Подем, който ще ни даде все повече увереност, че България ще може все по-добре да посреща и изпраща своите гости, както в национален, така и в международен план. Всички знаем, че България е туристическа страна и всички сме длъжни да развиваме гостоприемството и да градим доброто име на страната ни. Радвам се, че бях част от този грандиозен празник на кулинарията и професионализма и ще се радвам отново да се срещна с бъдещите шеф готвачи на България, след като те завършат професионалното си образование, за да можем заедно да създаваме съвременната българска кулинария“ каза шеф Иванов, организатор на националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“.

Източник : www.burgasinfo.com