Българските Сомелиери и „Винена завера“ в Банско

VinenaZaveraBansko

През изминалите месеци на годината се опитвахме да ви информираме кога редовно, кога не какво сме направили в изпълнение на задачите, които си поставихме при учредяването на асоциацията. Последната ни проява бе доста активното ни участие в подготовката и провеждането на фестивала “Винена завера” в Банско. Не че това бе нещо ново за нас, някои от нашите членове сомелиери и друг път са били заети в подготовката или са били членове на журито. Но сега за първи път организаторите на “Винена завера” се обърнаха към БАПС за пълно съдействие и ни повериха подготовката на пробите, организацията на дегустацията, провеждането й, съставянето на правилата за оценяване и още много други неща. По техните думи и благодарности можем да кажем – не само ние сме доволни от себе си. Още повече, че тази година бе юбилейната 5-а годишнина на “Винена завера”. В нея участваха 36 български винарски изби и една от Македония. Те представиха 150 проби вина – бели, червени, розе, естествено-пенливи и десертни.

Juri-na-Vinena-Zavera-Bansko-2008Дегустациите се проведоха на 10-11-12 декември при пълна анонимност и спазване на правилата за професионализъм и дискретност. Пробите се закодираха и подготвяха в съседното помещение и на дегустаторите се поднасяха само чаши от прозрачно стъкло. Председател на техническата комисия бе Михаил Марковски, а негов помощник Живко Желязков. В Дегустационната комисия участваха членове на Сомелиерските клубове на асоциацията от цялата страна: Александър Скорчев от Бургас, Иван Янев от Пловдив, Огнян Чорбаджиев от София, Георги Николов от Благоевград, Марин Атанасов от Варна и Катя Бакиева от Банско. Те оценяваха вината по регламента, предварително обявен на сайта на организаторите, от различни ценови категории – до 10 лв., до 20 лв., до 50 лв.; бяло, розе, червено и естестено-пенливо вино. Дегустационните оценки се поставяха по 100-балната система. Основните критерии (в духа на идеите и амбициите на организаторите на “Винена завера”) бяха не толкова технологичните параметри на вината от енологична гледна точка, а като потребителско търсене и възможности за успешно предлагане в търговската мрежа, разбира се, със съответната цена и доколкото са подходящи за различните видове ястия, които предлагат заведенията за хранене.

През първите години оценяващото жури включваше и професонални дегустатори и енолози като създателят на “Винария”, добре познатият на винарската общност Богдан Манджуков, и други негови колеги. Но за разлика от „Винария“ във „Винена завера“ журито се състои основно от потребители – сомелиери, ресторантьори, търговци, ценители. Състезават се вина, които са реално на пазара и това на практика е оценката на клиентите в ресторантите. Затова и категориите, в които се съпоставят помежду си вината са от гледна точка на качество и цена, на която се предлагат в заведенията.

Участващите винарски изби бяха подредили щандовете с вината си в залите Uchastvashti-izbiна 4-звездния луксозен хотел “Вихрен палас” на 13 и 14 декември. Голямо дегустиране падна след обявяването на резултатите и връчването на наградите, защото не малко бяха изненаданите – не само от винопроизводителите и посетителите, но и от самите дегустатори.

С последното си юбилейно представяне “Винената завера” в Банско показа колко много се е развила за тези пет години. За това  говори не само фактът, че първите й прояви бяха в градското читалище, а не в новия, луксозен и красив “Вихрен палас”, когато комплекс “Молерите” на Малин Бистрин беше все още само механа и категориите на вината за оценяване започваше от 5 лева. И ако това предизвиква у вас снизходителност, спомнете си колко плахо започна “Винария” през последното десетилетие на 20 век в топлата връзка на НДК.

parva-nagrada-Vinena-Zavera

Специална награда – “Енира” резерва на “Беса валей”