Теодосий Спасов преоткри детството си на винена вечер в Девин

С модернистично изпълнение на “Притури се планината” Теодосий Спасов поздрави гостите на Винената вечер в Девин. Световноизвестният музикант изнесе близо двучасов концерт на гранд-събитието, организирано от SPA hotel „Персенк“ и Винарска Изба “Малката звезда”.

Участието му в родопския край бе първото след невероятния “Пловдивски джаз фестивал”, където Теодосий бе на една сцена с Камелия Бен Асер, пианистката Инбар Фридман и басистът Оливие Гачо.

Водещият на вечерята Председателя на Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери Михаил Марковски, представи избата, винените сортове който отглеждат на собствени терени. Предизвика интерес с традициите във винопроизводството през вековете: „ В съвременния свят се използват доста нови и усъвършенствани методи за производство на вино,но традициите си остават и се почитат. Традициите датират от времето на траките, племена населявали земите на съвременна България, понеже те са използвали виното в ежедневието си… „ каза още Михаил Марковски.

“Тази  винена вечер ме върна в детството, когато едва 10-годишен в Добруджа  ходех да помагам в гроздобера. Да го слагам в онези приличащи на кораб съдове, да го виждам как се стича и след това се пени в бъчвата – усещането е незаменимо” – сподели спомените си виртуозът.

Той не спести, че въпреки крехката си възраст не е пропускал да опита от червената течност и разкри, че наскоро е бил приет в Ордена на рицарите на виното.

“Разбира се най-добрият начин да усетим виното е чрез гурме храната, която съпътства дегустациите” – допълни Теодосий. Главният готвач на SPA hotel PERSENK  Иван Иванов  отлично бе съчетал кухнята с божествената напитка.
Тартар от риба Тон с мелоне и чили бе поднесено с Енигма Шардоне „Малката Звезда”, топъл терин от гъши дроб с канапе от ананас и балсамов диб бе съчетан с Енигма Мерло „Малката Звезда”, а агнешкия котлет с медена коричка и хайвер от тиква с Енигма Мавруд „Малката Звезда”.

Вечерта мина и с благотворително послание, като събраните средства бяха дарени в полза на децата таланти от музикалното училище в Широка лъка.

източник:

tvtv.bg