Вината на „Едоардо Миролио“ в Сомелиерски Клуб Банско

Поредната сбирка на Сомелиерски клуб – Банско този път бе на 12 февруари в младата „Винотека” на комплекс “Перун” в нашия град. Вината на “Едоардо Миролио” бяха темата ни като  избрахме подходящи вина за предстоящите празници Трифон Зарезан и Свети Валентин. Някои от членовете на клуба дойдоха със свои приятели, които дадоха своите предложения за “ Вино да предстоящите празници“. Това помогна до известна степен на ресторантьорите, кото получиха обратна връзка за предпочитания и търсене на вино.

Любезните ни домакини, начело с управителя Светослав Панев, успяха да ни изненадат за празниците съчетали предварително вината на “Едоардо Миролио” с част от ястията, които предлага комплексът. Главният готвач Валентин Василев се прояви като истински професионалист в желанието си да ни изненада приятно и всяко негово ястие да отговори на виното, което беше избрано.

Ето кои вина опитахме, дегустирахме, подплатени вече със сомелиерски умения, и съответно подложихме на дискусия.

1. “Блан де ноар”, 2008 г., “ЕМ” – интензивен сламест цвят със зеленикави оттенъци. Ароматът е свеж, плътен, деликатен, усещат се ароматите на ябълка, ягода, малина, пушек. Вкусът е плътен, с усещане за коричка хляб, масло и е с хармоничен послевкус.

2. “Розе де ноар”, 2008 г., “ЕМ” – като цвят се определя между пепел от рози и лучена люспа. Ароматът е наситен, с нюанси на горска ягода, черни горски плодове, а във вкуса преобладават тоновете на ягода, малина и лека свежест с много добър баланс на финала.

3. “Брут ЕМ” – цветът е със зеленикавозлатисти нюанси. Ароматът е на свежи плодове, черници и тамян. Вкусът е сух, плътен, с привкус на мед, хляб и стафиди.

4. “Мускат Отонел”, 2008 г., “SANT ’ILIA”- златист цвят със зеленикави нюанси, аромат на кора от портокал, стафиди, цитрус. Във вкуса се открива карамел, грейпфрут, сухи листа. Послевкусът е свеж и хармоничен.

5. “Каберне фран”, 2007 г., “ЕМ” – плътен цвят с ярки отблясъци. Аромати на ягоди, зрели череши, шоколад, слива. Вкусът е сочен, интензивен, с добро тяло и преобладаващи тонове на черен касис. Във финала се усещат лека свежест и сочни горски плодове.

6. “Спирала”, 2005 г. “ЕМ” – много успешен купаж от Мерло, Рубин и Пино ноар с рубинено-виолетови нюанси. В аромата преобладават черните горски плодове, пикантни тонове с лека сухота. Вкусът е на череши, сливи, къпини, билки и сухи листа, с много добър баланс на тялото и хармонията. Финалът е леко сух и интензивен.