Фестивал на розето 2012 година

За втори пореден път Казанлък беше домакин на Фестивал на виното розе. Проявата е част от амбициозния календар на тазгодишния фестивал на розата в града, който продължава от 19 май до 25 юни. Виненият фестивал заедно със изложението на винарските изби се проведе от 8 до 10 юни включително.

7-10.6.12g.Festival_na_RozetoАмбицията на фестивала, стартирал през миналата година, по идея на Анна Дундакова, е да представя ежегодно най-новите вина на България.

В тазгодишното второ издание се представиха 25 големи винопроизводителни компании от страната, като за първи път по време на Празника на розата в Казанлък гостите и гражданите на града опитаха от изключителната винена реколта 2011 година и откриха вкуса на биовината и винените продукти.

Вината, участващи в конкурсната част на фестивала се оценяваха от престижно жури от Българската Асоциация на Професионалните Сомелиери, начело с председателя Михаил Марковски.

Като съпътстващи прояви на Винения фестивал на розето са поредица от арт-експозиции, дело на местни автори. Сред тях са „ухаещите рисунки“ с вино и етерични масла на художника Росен Дончев, рисуване върху стъкло и коприна, техника, която демонстрира Ваня Запрянова, изработване на рози от хартия и плат от Красимира Бъчварова и Нафизе Куюмджиева, и други. Специален акцент по време на фестивала на розето бяха изложбите „Рози и слънца“ и „Картини с рози“, както и впечатляващият HABANOS-ритуал в местен бар, по време на който се демонстрираха изключително атрактивната техника за свиване на кубински пури. За пълното удоволствие на присъстващите, ароматът от пурите беше съчетан и с марков отлежал малц. Организатори на HABANOS-ритуала са „Абсолют“ ООД, с помощта на „Калиман Карибе“.

По време на Винения фестивал посетителите на изложението имаха възможността на безплатна дегустация на всички предлагани на феста винени марки.

Aвтор: Деляна БОБЕВА

Източник: www.stara-zagora-news.net