„Сомелиер на годината 2014“ ще бъде определен и с оценката на винолюбителите

Тя ще има особена тежест за да се гарантира прозрачността и обективността на конкурса, казват от Българската асоциация на професионалните сомелиери

"Sommelier of the Year" 2014

Шестима стигат да финала след два предварителни кръга. Те ще се надпреварват на Голямата гала винена вечеря, която ще се проведе на 28 март в хотел Кемпински Зографски в София.

Конкурсът „Сомелиер на годината 2014“ ще се проведе по нови, уникални правила. Това отбелязват от  Българската асоциация на професионалните сомелиери, организатор на събитието.

Една от най-големите промени в провеждането на такъв тип конкурси е, че за първи път у нас, ще се взема предвид оценката на винолюбителите. И това е така, защото винената култура у нас се развива.

В страната активно действат винолюбителски клубове. Техните членове са не само почитатели, но и доста добри познавачи на лайфстайла, свързан с виното и храната, отбелязват от сомелиерската асоциация.

Ролята на сомелиерите също се е променила. Те вече не са просто елегантни енциклопедии, които могат да препоръчат вино и да изброят качествата му, а истински гидове в необятния и очарователен свят, в който виното е и храна за сетивата и душата.

Оттам идва и втората много важна особеност на конкурса – в един от предварителните кръгове, всеки от участниците ще бъде поставен в реална професионална ситуация, в която трябва да подбере меню и вино за специална винена вечеря за определен тип гости.

Конкурсът ще се проведе в три кръга. В първия, който започна на 20 януари, участниците ще попълнят писмен тест он-лайн, на който ще трябва да покажат нивото на придобитите теоретични познания за виното. Този кръг е много важен за крайното класиране в състезанието, подчертават организаторите.

Следващият етап са регионалните състезания за проверка на практическите умения, които ще се проведат последователно в 6 града на България – София, Севлиево, Пловдив, Варна, Бургас и Банско.

В тях ще бъдат включени сляпа дегустация, декантиране на вино и специална винена вечеря, на която сомелиерите ще се оценяват едновременно от професионално жури и винолюбители.

До финала ще стигнат шестима претенденти за титлата, получили най-голям сбор от точки в двата кръга. Те ще се надпреварват на Голямата гала винена вечеря, която ще се проведе на 28 март в хотел Кемпински Зографски в София.

Специални гости на конкурса ще бъдат публични личности, известни като ценители на виното и гурмето, както и представители на търговски и дипломатически мисии у нас, които пък ще имат възможността да опознаят новото лице на българското вино. В конкурсната програма ще участват със свои вина повече от 25 български винарски изби.

Он-лайн теста и участието на винолюбители от различни клубове в страната с оценка, която има особена тежест, цели да се гарантира прозрачността и обективността на конкурса, така че да не остане горчивият привкус за предрешеност, който съпътства често конкурсите у нас, казват от Българската асоциация на професионалните сомелиери.

Регионални конкурси:

СОФИЯ – ГРАНД ХОТЕЛ СОФИЯ, 8 февруари 2014
СЕВЛИЕВО – ХОТЕЛ ПЛАЗА, 22 февруари 2014
ПЛОВДИВ – НОВОТЕЛ ПЛОВДИВ, 1 март 2014
ВАРНА – Ресторант ХОРИЗОНТ, 15 март 2014
БУРГАС – ГРАНД ХОТЕЛ ПРИМОРЕЦ, 16 март 2014
ВАРНА – Ресторант ХОРИЗОНТ, 15-16 март 2014
БАНСКО – 22 март 2014

EXPORTER