Любителски Вино Клуб на БАПС „Сортида” – гр. Разлог с Винено пътуване в регион Сливен

3-5.6.11g.VinoturSlivenНа 3 – 5 юни 2011г. Любителски Вино Клуб на БАПС „Сортида” – гр.Разлог направиха Винено пътуване в регион Сливен. Сливенска област е със силно развито винопроизводство и за два дни, клубните членове успяха да опитат над 30 вина от пет изби.

Град Сливен е с богато културно-историческо минало, наречен е „Градът на стоте войводи“ от четническите освободителни действия против османските завоеватели през 16 в. Парк „Сините камъни“ и прекрасната гледка към връх Българка на Стара Планина са известни природни дадености на градът. Клубът посети винарни, исторически места, паметници и месноста „Карандила”.

С любезното домакинство на хотел Спорт Палас, групата се докосна и до местната кухня, обичаи и гостоприемство. Гостите бяха посрещнати с чаша пенливо вино „Брут” на Винарска изба Едоардо Миролио и поздравителни картички с автограф от собственика на хотела.

След настаняването в хотела и брифинг групата имаше първата Винена вечеря с авторско меню съобразено с местната кухня и с вината на Винарска изба „Росиди”. Винарната се намира в с. Николаево южно от гр.Сливен на около 19 км. Избата разполага със собствени лозя. Използват нови френски дъбови бъчви в който лежат сортовете Пино ноар, Мерло, Каб.Сов. и Сира. Вината са обект на огромно внимание и са в „бутиково” количество, което и предизвиква интереса към избата. Любителски Вино Клуб Сортида дегустираха вина от сортовете Гевюрцтраминер, Пино Ноар, Каберне Совиньон, Мерло, Сира и Купаж от Каберне Совиньон, Мерло и Сира.

Вечерята завърши с Асти Спуманте от Кралската изба на Италия „Фонтана Фреда”, а следващият ден започна с чаша пенливо вино „Албена” на „Винпром Лясковец” на закуската.

Първа в програмата за деня беше винарска изба „Сините скали” на компания „Домейн Бойар”. Компанията е създадена през 1991г.с идеята да произвеждат вълнуващи вина и дестилати в богата палитра от стилове от селектиратно грозде от всяка реколта, за постигане на максимално качество. Посещението започна с обиколка на производствената част със съдовете за винификация, лекция за технологичения процес, представяне на компанията и завърши в дегустационна зала „Сините Скали”. Дегустирани бяха вина от сериите „Арс Лонга”, ”Код”, „Царска резерва”, „Клъстър” и „Солитер”.

Втората посетена изба беше „Шато Уйнди Хил”. Избата се намира на 12км. западно от гр.Сливен, изградена е на хълм обиколен от 420 декара собствени лозя от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Сира и Александрийски Мускат. В подземната част на избата, където в дъбови бъчви стареят вината е оформена зала за дегустации, в която групата дегустира бели, розета, червени и едно десертно вино, съчетани с дегустационна храна. От ентусиазма на любителите към виното, технолога на избата г-н Георгиев, бе предизвикан да отвори вино от личната си селекция в избата.

Третата изба посетена за деня – „Едоардо Миролио” се намира на 15км. южно от гр.Нова Загора в с. Еленово. Изградена на хълм  Винарната пресъздава древен стил със съвременно звучене които се сливат със съвременни методи на отглеждане на собствени 220 хектара лозя от сортовете Пино Ноар, Шардоне, Мускат Отонел, Траминер, Совиньон Блан, Мавруд, Рубин, Мелник 55, Каберне Совиньон, Мерло, Сира и Каберне Фран. Виното на избата се представя в търговски серии : „Едоардо Миролио”, „История без край”, „Sant Ilia”, „Soli”, „Еленово” и „Брут”- естествено пенливо вино произведено по класическа шампанска технология.

Групата беше посрещната с чаша пенливо Розе „Брут” от екипа на избата и консултант-технолога г-н. Алберто Ла Роса. Посещението започна с обиколка на хотелската част наречена „Соли Инвикто” (Непобедимото слънце). Спираловидната сграда над избата предлага стаи с наименования на сортове грозде, с преплетените стил, традиции, уют, и спокойствие. След последвалият късен „Гурме обяд” с Шардоне Резерва „ЕМ”, Пино Ноар „Спирала”, Мерло Резерва „Еленово” и ракия „ЕМ”, групата се отправи към подземията на избата където се запозна с технологичения процес на Винарната, от приемането на гроздето до експедицията на вино за пазара. Специално внимание беше обърнато на класическата технология на естествено пенливите вина с които избата е призната и на форуми извън страната. Презентацията беше направена лично от г-н. Ла Роса, с изчерпателна подробност за отглеждане на сортове грозде, специфика в технологията и съоръжения.

Денят изпълнен с емоции завърши в хотел Спорт Палас с винена вечеря  с вината на Вини сливен. „Вини АД” е компания с традиции в производството на високоалкохолни напитки у нас и с над 90 годишна история. Началото е сложено 1920 г., когато група предприемчиви лозари основават лозарска кооперация „Шевка“, с първоначален капацитет за преработка на 1 400 т. грозде. От вината на на „Вини” Сливен на вечерята бяха представени Мускат „Шато Шивачево”, Совиньон Блан „Доинис”, Шардоне Специална Резерва, Розе от Каберне Совиньон „Туида”, Мерло Резерва „Шато Шивачево”, Каберне Совиньон Резерва „Шато Шивачево” и Каберне Совиньон „Дионис”.

След вечерята участници в тура получиха подготвени за засаждане малки лозички от различни сортове грозде.

Третият ден започна с чаша пенливо вино „Албена” на „Винпром Лясковец” за закуска, продължи с посещение на Природен Парк „Сините камъни” с въжена линия и завърши с посещение на „Къщата Музей Хаджи Димитър”.

Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери – БАПС, изказва благодарност на Клуб „Сортида” за предизвикателството да организира това пътуване в името на виненото познание. Благодарим Ви.