Кулинарно шоу на 9 юни 2011 година в гр. Русе

Следвайки установената вече традиция, ресторант „Кристал” ще отвори обновената си лятна градина с атрактивно кулинарно шоу. На 9 юни вечерта с уникално меню, което ще се предложи за първи път в страната, ще гостува майсторът- готвач Йонко Дяков.

9.6.2011g. Ruse-2Въпреки едва 26-те си години, младият професионалист има вече голям опит и достатъчно признание в нас и в чужбина. Гостите на събитието ще могат сами до оценят неговите кулинарни умения. Менюто съдържа изцяло екологични месо и зеленчуци. Гостите на Кулинарното шоу ще опитат деликатеси от нестресирани пуйки, патки и зайци. Атракция ще бъдат и поднесените от ферма от Търговищко охлюви. За онези, които ще се чудят какво е това терин следва пояснение, че е съд или френското име на глинения гювеч.

Гвоздеят на програмата ще бъде десертът. Като част от двойно препеченият сладоледов кейк, майстор Йонко ще направи демонстративно приготовление на захарен целофан и на хайвер от пъпеш. Тези две неща концентрират в себе си жива техника и молекулярна кулинария.

Ценителите на хубавото вино ще могат да опитат избраните от сомелиер №1 Михаил Марковски бели елексири. Той ще направи и най-добрия подбор на ястията с вината, като сподели своя избор с гостите на шоуто.

Йонко Дечков Дяков е на 26 години

Роден в Търговище,завършва Професионална гимназия по туризъм в родния си град!Сега работи във Варна в своя собствен ресторант Yonko’s Family Restaurant като главен готвач и мениджър

„Започнах да работя в кухня от 13 годишен“. До 17 годишен е работил в ресторант Мизия – Търговище, след това 3 години е главен готвач на пет звездният Марина – Гранд Бийч. Следва – главен готвач и собственик на Акант РУЖ ресторант в Варна, с който печели и приза Ресторант на годината- на списание „Бакхус“,

Някои от личните награди, които е получавал:
– Най-млад и проспериращ готвач на България 2003 (на БХРА)
– Най- добър готвач на България 2004 (на БХРА)
– Ресторант на годината Бакхус – 2010
– Златни медали от Истанбулския кулинарен фестивал
– Златни медали от Бисера мора – Хърватия
– Медали от Лисабон – Глобал шеф челиндж
– златен медал от Балканска купа, Комотини – Гърция

Специализирал е в Париж, Прага, Лондон, Истанбул, Лисабон, Хърватия и Берлин.

Меню 

1. Терин от патица, пуйка и заек поднесен с медено горчичен сос, масло и топло хлебче – 120 гр.
2. Яйчна равиола с фарш от охлюви, пушен бекон и горски билки поднесена върху зеленчуково рагу, лек доматен сос и отлежал пармезан – 210 гр.
3. Свинско филе салтинбока поднесено с картофен терин, пюре от бакла, бонбон от свинско и мак, сос от розмарин и манатарка – 320 гр.
4. Двойно печен шоколадов кейк, поднесен със желе от тъмни плодове, бонбон във захарен целофан, нуга сос и хайвер от пъпеш – 210 гр.
Източник: Р. Николаев

Ruseinfo.net