Винена вечеря в регионален конкурс “ Сомелиер на годината “ 2014 в град Варна

Третата задача за състезателите която е заложена в конкурса е представяне на претендентите за „ Сомелиер на годината „ 2014 в регионалният конкурс в реална обстановка пред Негово Величество Госта.

Shef Todor Burov - Rastauran Marche

На специална винена вечеря бе представено на гостите петстепенното меню на шеф Тодор Буров и десерт изненада, приготвен от възпитаниците на професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ във Варна.

Muskat Lenea Marash,Pamid Brestovica, For Frends Zitara, Monogram Ustina, Mavrud Rumelia

Сред специално подбраните към ястията елитни български вина се откроиха   Мускат Ленеа на изба Домейн Мараш, Младо вино от Памид на изба Брестовица, Каберне Совиньон и Каберне Фран Фор Френдс на изба Зитара, Мавруд и Рубин на изба Вила Устина и Мавруд Мерул Резерва на изба Румелия.

Georgi Kirov, Yordan Adolfov i Vladislav Dimitrov

Георги Киров, Йордан Адолфов и Владислав Димитров се конкурираха по време на вечерята, като всеки един от тях да даде всичко от себе си да представи по най-добрият начин свойте знания и умения в представянето, сервирането, декантирането и съчетаването на храната с  виното.

Katerina Zelenchenko

Титлата Винолюбител на годината в Регионалния конкурс спечели Катерина Зеленченко. Тя е четвъртата дама, която печели този приз, след като на първите три полуфинала в София, Севлиево и Пловдив, отличените отново бяха дами. Така жените показаха категорично превъзходство сред винолюбителите. При професионалистите превесът засега е мъжки.

Vladislav Dimitrov i Michael Markovski

Сомелиерът Владислав Димитров от Варна е четвъртият финалист в конкурса Сомелиер на годината 2014. Той спечели регионалния полуфинал, който се проведе на 15-ти март в хотел-ресторант „Хоризонт“ в морската градина.

Yordan Adolfov Michael Markovski

В крайното класиране, освен оценката на журито, състоящо се от представителите на Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС) Тодор Тодоров, Коста Николов и Светла Николаева и Българската Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите (БАСВ) , от особено значение беше и оценката на винолюбителите, които участваха във винената вечеря.

Georgi Kirov Michael Markovski

Тази година конкурсът Сомелиер на годината 2014 се провежда по нови правила, съобразени с новите международни стандарти.

Svetla Nikolaeva Michael Markovski

 

Една от особеностите е допускането на винолюбителите до определен етап на професионалния конкурс, продиктувано от новите изисквания към сомелиерската професия в световен мащаб и ролята, която винолюбителите играят все повече във винената и гурме култура.

Todor Todorov i Michael Markovski

 

Друга особеност е въвеждането на предварителен тур, в който професионалисти и любители се оценяват въз основа на он-лайн тест за познания и решаване на конкретна практическа задача. Винолюбителите участват и в сляпата дегустация, а в официалната винена вечеря продължават само професионалистите.

Kosta Nikolov - Kose

Победителите от шестте полуфинала ще се борят за титлата Сомелиер на България 2014 на големия финал на 28 март в хотел Кемпински в София.

Georgi Kirov, Yordan Adolfov, Vladislav Dimitrov, Michael Markovski