Гурме след голямото ядене

After the great gourmet meal

Така изглежда печената круша, пълнена с мус от три вида сирена – предястие, приготвено от шеф готвач Елена Малчева.

Топсомелиерът Михаил Марковски и шеф-готвачът Елена Малчева предлагат елегантен начин да разтоварим след празниците, като продължим да се наслаждаваме на изискана храна и елитно вино.

Chicken fillet with truffle sauce is intriguing proposal for a main dish.

Седмицата след дългите празници, в които сме прекарали рекордно дълго на трапезата, обикновено се смята за време, в което трябва да разтоварим. Време е за изискана винена вечеря, категорични са майстор готвачът от Велико Търново Елена Малчева и сомелиерът Михаил Марковски. Тя е председател на Българската асоциация на професионалните готвачи в старопрестолния град, а той – шеф на Българската асоциация на професионалните сомелиери. Ефектът е троен – почивка от непрестанното въртене около печката за домакините, зареждане с настроение, което е толкова необходимо в дните, когато трябва да се върнем към работен режим, и истинско гурме удоволствие за душата и тялото.

Elena Malcheva

А защо гурме? „Ако петима души направим бъркани яйца, всички ще са различни, защото всеки е сложил различно количество душа. Всеки може да приготви ядене, а тези, които оставят част от себе си в него, приготвят храна“, започва разказа си Михаил Марковски, чиято задача е да представи най-вече душата на виното, която най-добре си подхожда с това, което приготвя Елена Малчева. Тя пък знае, че засуканите ястия, които можете да поръчате само в добър ресторант, са трудни или дори невъзможни за приготвяне вкъщи. Затова и хората ги търсят в заведенията на известните готвачи.

 

Ценителите на гурме кулинарията пък са онези посветени, които знаят, че смяната на пет или дори седем блюда не означава да влезете във филма „Голямото плюскане“. Правилата на изисканата кухня повеляват малки порции с огромна палитра вкусове и аромати, аранжирани деликатно, които галят еднакво всички сетива. И, разбира се, чаша подбрано вино за всяко ястие.

Michael Markovski

 

Тандемът Марковски – Малчева, двамата корифеи в приготвянето на изискани ястия, в които са вложени специални съставки и неповторимо творчество, и изборът на най-подходящите вина, които могат да превърнат специалната вечеря в специално изживяване, се притекоха на помощ на ценителите на виното и добрата храна, които искат да съчетаят следпразничното разтоварване с удоволствието от неповторима винена вечеря.

Да започнем с круши

Crown of shrimp on lemon risotto, served with red onion confit

На пръв поглед изненадващо предястие, но не и като прочетете цялото име – „Печена круша, пълнена с мус от три вида сирена, върху зелени салатки с балсамова редукция”. Леко ястие, богато на вкусове и аромати, съчетани така, че да са хем интересни, хем да не шокират, а това е именно целта на Елена Малчева. Пък и да остане достатъчно място за следващите блюда. Сомелиерският избор на Михаил Марковски на бяло вино, което да придружава предястието е „Шардоне Нобиле” от 2012 г. на винарска изба „Логодаж”.

Съветът му е да не се увличаме в количеството вино от самото начало, а да започнем с чаша, така че сетивата ни да останат отворени за следващото, различно и подходящо за второто ястие от винената ни вечеря –

„Корона от скарида“

върху лимонено ризото с мащерка”, поднесена с конфи от червен лук. Ако не сте почитател на морската кухня, можете просто да пропуснете скаридите. Вкусовете и ароматите са достатъчно богати и така. Един изненадващ, но много интересен избор на вино за това ястие естествено пенливото вино по оригинална френска рецепта „Лясковец Брут” на „Винпром Лясковец”. Макар че звучи нестандартно, сега е моментът да експериментирате. Ако не ви хареса, винаги може да го смените с леко розе или „Пино Гриджо”, съветва сомелиерът.

Що е то конфи от червен лук

Звучи екзотично, но всъщност не е трудно за приготвяне, като лукът се задушава в масло и олио, а към него се добавят червено вино, червен и черен пипер.

Внимание!

Влиза кралят на вечерята

Ако девизът ни е всичко да е леко, защото сме си избрали началото на годината за разтоварване, то птиците излизат на мода. Предложението на Елена Малчева е пилешко филе, но все пак изборът е ваш. Тук важни са придружителите и особено сосът. Поръчваме пилешко роладина с трюфел сос, домашна паста и глазирани моркови. А сомелиерът смело добавя чаша „Каберне Фран Резерва” на винарска изба „Гулбанис Вайн”.

Перфектен завършек на подобна вечеря би била елегантна еклерова торта с любимия ви коктейл. Шеф Малчева пък добавя и една идея от постното меню, с което сме се разделили на Коледа. Тя е идеална за домакините, които искат да изненадат всички с домашно приготвен десерт, който е повече от нестандартен, но се приготвя много лесно.

Кокосови топчета

Приготвят се от добре сварен ориз със захар и канела, от който се оформят топчета. В средата им се слага вишна или друг предпочитан плод от сладко, а след това се овалват обилно в кокосови стърготини. Сладките коктейли са добра компания.

Автор: Нина Томова

вестник Монитор

04.01.2014