Обучение

ОБУЧЕНИЕ НА СОМЕЛИЕ

В какво се състои най-общо обучението за сомелие? На първо място е теоретичната подготовка, която започва с основни познания за ампелографията – науката за сортовете винени лози; за почвите, чиято роля и участие във високото качество на виното е много голяма; райони и микрорайони за отглеждане на един или друг сорт; климатът и особеностите му, които влияят върху развитието на лозата. Следва запознаването с лозарските стопанства и винарските изби по райони; основни познания по енология – биохимия на виното; технология на винопроизводството по типове вина; лозарско и винарско законодателство; разчитането на етикета на виното или напитката. Несъмнено най-важната и забавна част е дегустацията на вино и алкохолни напитки, при която, разбира се, също се започва с теоретична подготовка, следвана от основните положения в дегустацията като различаване на основните вкусове – сладко, кисело, горчиво, и аромати с техните нюанси; усвояване на съответната терминология; сравнителна дегустация по сортове вина, о типове и т.н. Курсистите се научават да съставят винени листи за ресторантите; учат се да съчетават вината с определени ястия; да предлагат и поднасят вино и напитки.

Не маловажна част от програмата на обучението е и запознаването с различните видове алкохолни напитки, не само родните, но и от световното производство. Особено внимание се обръща на такива важни за професията сомелие странични “хранителни аксесоари” като различни видове сирене, чай, пури. Особено внимание се обръща на психологията в общуването с клиентите, както и на маркетинга и управлението на ресторанта и неговата винарска изба, която сомелие захранва и поддържа като разнообразие.

Едно от основните предварителни изисквания е курсистът, или по-скоро кандидатът за сомелие на европейско или световно ниво, е владеенето на чужди езици. Допълнителната подготовка включва лозарската и винарската терминология, особеностите на езика на дегустацията, включваща определенията на различните нюанси на аромати и вкусове.

Интересът към тези курсове се еасилва непрекъснато. Към тях се обръщат не само любители и ценители на виното, които искат да повишат своята култура на потребление, и хора от ресторантите и хотелите, но и енолози, дистрибутори на продукцията на винарски изби, работещи във винени бутици и други.

Обученият сомелие е богатство за всеки ресторант. В доста от случаите повишеният оборот, авторитета и посещаемостта се дължат на неговото умение да предложи виното към ястието, да убеди дискретно клиента и да го ориентира в поръчката му.

По европейските стандарти завършилият успешно курс за сомелие може да разчита на длъжност помощник сомелие. Следващите степени са сомелие, старши сомелие, шеф-сомелие. В зависимост от опита и показаните умения заплатата му може да бъде от 400 до 7000 долара на месец и повече. Не са малко случаите, когато сомелие стават управители или дори съсобственици на ресторанти, вносители или износители на вино и прочие.

2 thoughts on “Обучение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *