Различният конкурс “ Сомелиер на Годината „

Ако сте сомелиер

преминалите сте обучение и упражнявате професията, независимо дали сте начинаещ млад ентусиаст или ветеран, разгледайте страниците в сайта, описващи регламента, етапите и програмата на конкурса и се регистрирайте за участие!

 Ако сте винолюбител

наясно сте, че сомелиерите имат вече придобити теоретична подготовка и практически умения, но търсите предизвикателството да им покажете, че вашите познания и култура са достойни да бъдат конкурентни на професионалистите, не се колебайте и се запишете за участие в конкурса!

 Ако сте ресторантьор

и сте привърженик на  модерния начин на хранене, с който превръщате ежедневието в приятен и разтоварващ ритуал, благодарение на правилното съчетаване на вкусовите и ароматни компоненти на ястията с тези на виното, сте добре дошъл като участник в конкурса!

Ако сте почитател

и познавате виното, неговия омайващ характер и изключителното му многообразие от стилове и ароматно-вкусови характеристики на различните сортове, региони, реколти и технология, не се колебайте да регистрирате за участие в конкурса!

welcome

Конкурсът, организиран от Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС) ще се състои в началото на 2014 г. Неговата основна цел е да покаже, че получените от  българските сомелиери знания и умения в областта на виното и обслужването на винарския, хранително-вкусовия, ресторантьорския и туристическия бранш са се подобрили и са на разположение на потребителите!

Подобен формат на конкурс за сомелиери се организира за първи път у нас. С това начинание БАПС започва нов сезон в развитието на отношението към професионалното сомелиерство като го поставя преди всичко в служба на българското винопроизводство и на развитието на преките контакти с винолюбителите, ресторантьорите и почитателите на виното, които наравно с професионалистите да имат възможност да участват в част от програмата на конкурса.

Ефектът, който БАПС се стреми да постигне с подобна инициатива е да изпълнява пълноценно своята мисия:

  • да съдейства за осъществяването на професионалните изяви на хората от винарския и ресторантьорския бранш, упражняващи професията сомелиер;
  • да постигне взаимодействие на професионалистите с хората, приели виното като неразделна част от начина си на живот и движещи напред развитието на винената култура, чийто брой расте непрекъснато както у нас, така и в чужбина;
  • да подпомогне и подкрепи българското винопроизводство, което в последните години показва стремеж към качествено развитие като популяризира овладяването на знанията за българското вино както чрез сомелиерите, така и с помощта на винолюбителите;
  • да прилага практическите умения на  професионалистите и разбирането им за качествени вина и напитки и да им вдъхва увереност в работата и да ги насърчава да се превърнат в най-добрите сомелиери на бъдещето.

Different competition "Sommelier of the Year"

Националният конкурс на БАПС протича в рамките на 3 месеца ( м.януари- м.март 2014) и преминава през три етапа:

  • писмен тест (изпит за проверка на теоретичната подготовка, проведен по електронен път);
  • pегионален конкурс (практически изпит за проверка на придобитите сомелиерски умения);
  • финал (практически тест за победителите в регионалните конкурси)

Любителите участват  наравно с професионалистите в първия и част от втория етап на конкурса. На страниците на сайта са публикувани подробно описанията на регламента за участие и провеждането на конкурса, програмата, наградите  и пр.

Крайният срок за регистрация е 30 декември 2013 г.

В случай, че се нуждаете от морална подкрепа на вашето решение и се колебаете да се регистрирате, то незабавно ще получите отговорът, който ще ви мотивира и ще ви насърчи:

 „Вие трябва да знаете, че конкуренцията помага на сомелиерите да се възползват от нея, за да подобрят професионалните си знания и умения. В процеса на работата те се нуждаят от непрекъснато повишаване на нивото на своята информираност, а  това става възможно преди всичко на срещите им с нови хора, както в професията, така и извън нея. Само по този начин те ще могат да увеличат шансовете си да показват какво знаят и какво могат и да успеят в бъдеще.

С участието си в конкурса Вие ще допринесете това да се случи!

Благодарим Ви!”