Конкурсът Сомелиер на годината 2014 влезе в решителната си фаза

Първият финалист в конкурса Сомелиер на годината беше избран в София. Конкурсът Сомелиер на годината 2014 влезе в решителната си фаза с избирането на първия регионален победител в София. Адриан Бериша спечели първенството в конкуренция на още петима фаворити, сред които и една дама, която е и най-младият участник в надпреварата.

Michael Markowski rewards first winner of the regional competitions Adrian Berisha

Регионалният конкурс в София имаше две части – сляпа дегустация и участие във винена вечеря. В сляпата дегустация на 37 български вина, участваха и винолюбители, които са се класирали на първия кръг на конкурса. „Оценката на любителите и професионалистите понякога се разминава, затова оценката на любителите е много важна”, отбеляза председателят на БАПС Михаил Марковски. Според винолюбителите особено впечатление тази година правят белите вина на Домейн Мараш и Шато Копса, розе на винарска изба Логодаж и Златен Рожен, както и червените вина на винарска изба Братя Минкови и Four Friends.

След сляпата дегустация професионалните състезатели продължиха с участие в официална винена вечеря. Сред 80-те специални гости беше и професионалното жури, в което се открояваше и първият български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition UK – Вили Гълъбова. Сред гостите бяха и попизпълнителите Стефан Илчев, Мариана Попова с половинката си Ханес – професионален сомелиер, който също даде своята оценка.

Тренинг Център за Бармани Bar Manager