Надпреварата за „Сомелиер на годината“ 2014 започна

Надпреварата за „Сомелиер на годината“ 2014 започна

BAPS

Първият финалист – претендент за титлата „Сомелиер на годината“ за 2014 г. ще бъде излъчен утре, 8 февруари в София, информират от Българската Асоциация на Професионалните Сомелиери (БАПС)..

Над 80 претендента се включиха в конкурса, организиран асоциацията. За първи път надпреварата се провежда по нови правила, съобразени изцяло със световните тенденции.

Конкурсът се провежда в три тура. В първите два, освен професионални сомелиери, участват и винолюбители.

Първият кръг, който започна на 20 януари и продължи до 5 февруари, се проведе он-лайн и съдържаше както теоретични въпроси, свързани с виното и сомелиерството, така и реална житейска ситуация – казус, която трябва да бъде решена.

Само преминалите първия кръг ще участват в регионалните полуфинали, които започват от утре. Те ще имат две части. Първата е сляпа дегустация, в която ще участват както професионалисти, така и любители. Професионалистите пък ще се изявяват и на официална винена вечеря, където специално жури ще оценява практическите им умения и ще излъчи един финалист.

BAPS

Първият полуфинал е утре в Гранд Хотел София. Конкурсите с винени вечери ще продължат в периода до 22 март в останалите 5 града на България – Севлиево 22 февруари, Пловдив – 1 март, Варна – 15 март, Бургас – 16 март и Банско – 22 март.

Третият кръг ще се проведе на 28 март в хотел Кемпински – Зографски. Тогава шестимата финалисти, събрали най-много точки в двата кръга, ще се състезават на гала винена вечеря, за да бъде излъчен Сомелиер на годината 2014.

Вината, които ще участват в дегустациите, както и тези, които ще бъдат избрани от сомелиерите за официалните винени вечери, ще бъдат само и единствено български. 25 винарски изби са заявили участие. Водещ на конкурса е председателят на БАПС – Михаил Марковски

„Сомелиер на годината 2014“ се организира от Българската асоциация на професионалните сомелиери със съдействието на редица партньори. Това не е първият сомелиерски конкурс у нас, но е първият, който въвежда уникални правила, едно от най-важните сред които е участието и оценката на винолюбителите.

Това вече е възможно, тъй като винената култура у нас се развива и в страната активно действат винолюбителски клубове, чиито членове са не само почитатели, но и доста добри познавачи на онзи лайфстайл, който е свързан с виното и храната.

Ролята на сомелиерите също се е променила. Те вече не са просто елегантни енциклопедии, които могат да ви препоръчат вино и да изброят качествата му, а истински гидове в необятния и очарователен свят, в който виното е и храна за сетивата и душата.

Оттам идва и втората много важна особеност на конкурса – в един от предварителните кръгове, всеки от участниците ще бъде поставен в реална професионална ситуация, в която трябва да подбере меню и вино за специална винена вечеря за определен тип гости.

SEVER.BG