Панорама на Професионалното Образование 2011 година

В периода 21 – 22 април 2011г. град Варна беше домакин на третото издание на Панорама на професионалното образование.21-22.4.11g._Nacionalno_TOHСред официалните гости на третото издание бяха: Милена Дамянова – зам. Министър на МОМН, Данчо Симеонов – областен управител, Кирил Йорданов – кмет на гр. Варна и Йорданка Атанасова – началник РИО – Варна.

Състезанието беше наблюдавано и ръководено от експерта по професионално образование към МОМН г-жа Магдалена Станулова.

Град –домакин на първите национални състезания по професии през 2009г. беше Велико Търново, а на вторите през 2010г.-Пловдив. През настоящата година на територията на хотелски комплекс „Иберостар” се състезаваха ученици по 13 професии в 18 състезания. Всички  участници се състезаваха по следните професии включващи:

„Най-добър млад хлебар-сладкар”се вкючиха са ученици от ХІ и ХІІ клас, обучавани по професиите Хлебар-сладкар, Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост /специалност Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия/ и по професията Организатор производство /специалност Организация в производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия/. Участваха ученици, класирани на първо, второ и трето място на регионалните състезания в Стара Загора, Банкя и Велико Търново. Състезанието включваше представяне на готово козуначено изделие и изработване на шоколадова торта с готови платки, без използване на готови елементи за декорация.

„Най-добър млад готвач и сервитьор-сомелиер” участваха 9 отбора с готвач и сервитьор, ученици от ХІ и ХІІ клас от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и „Пътуване, туризъм и свободно време”.

„Най-добър млад барман” –участваха 9 бармани. Всяко училище се представи с един участник, който изработи един безалкохолен и един алкохолен коктейл;

В състезанието участваха всички спечелили първите три места на  регионалните състезания проведени през февруари месец тази година в градовете: Стара Загора, Велико Търново и Банкя.

МОМН награди победителите с грамоти и медали, а всички останали участници получиха сертификати за участие.