Представяне на Божоле в Русе

От 12 часа в полунощ на третия четвъртък на ноември започва продажбата в магазини и ресторанти в цял свят на известното вече на всички ценители на вино божоле. bojole-v-ruse-2007g.Успешното му налагане на пазара, откакто е разрешено ранното му бутилиране – приблизително преди 50 години, вече създаде около неговото име една легенда. До средата на 19 век то се е смятало за виното на бедните и невзискателни любители на вино, които не могат да си позволят високачествените бутилирани и отлежали вина. Основните потребители на божоле нуво били работници, които го купували наливно и често си го бутилирали вкъщи. В района на Лион например най-нетърпеливите очаквали от ранни зори пристигането на конските каручки с бъчви. През третата седмица на ноември се разливали първите чаши с тръпчиво, леко прозрачно бебе-вино. Парижани откриват Божоле нуво чак към средата на 60-те години на 20 век. Скоро непретенциозното, но висококачествено божоле на разумна цена се превръща в модерна напитка за преуспяващите млади столичани. Празникът в района на Божоле започва в сряда, където около 5000 души участват в осветената с факли процесия на винарите и точно в полунощ отварят бъчвите с младо вино.

На 15 ноември 2007 г. за първи път в Русе отдадоха необходимото признание на младото френско вино. В изисканата обстановка на русенския ресторант “Кристал” председателят на Асоциацията на професионалните сомелиери Михаил Марковски представи по време на шестстепенната  вечеря младото божоле на водещия френски производител Жозеф Дроен.

Дегустацията бе комбинирана с подходящото вино за всяко ястие, представено от управителя на ресторанта Детелин Илиев. “Пикантно омлетче с бекон и кашкавал, завито в свинско филе и гарнирано с крем от кармелизиран червен лук’’ бе специалното предложение на шеф готвача за божоле нуво. Михаил Марковски – първият сомелиер у нас с диплома от френската организация “Сопекса”, а сега председател на Българска Асоциацията на Професионалните Сомелиери, представи качествата на това интересно и не толкова познато за българския вкус вино пред събралите се негови почитатели, като изтъкна достойнствата му като цвят, аромат и вкус, съчетани с предложените от кухнята на ресторант “Кристал” ястия.