Регионално състезание „Най-добър млад барман, сервитьор-сомелиер, готвач, хлебар-сладкар“ Бургас

15-16.3.13g.Regionalno_TOH_BurgasПрофесионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас ще бъде домакин на Регионално ученическо състезание за готвачи, сервитьори, сладкари и бармани. В надпреварата ще се включат представители на 19 професионални гимназии от областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Журита от изтъкнати професионалисти в кулинарното изкуство ще оценява уменията на 18 готвачи, 16 сервитьори, 8 хлебари и сладкари и 13 бармани.

15-16.3.13g.Regionalno_TOH_Burgas  Организатор на състезанието е МОМН в партньорство с Българската Асоциация на барманите, Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Българската асоциация на професионалните готвачи, Сдружение „Евро-ток интернационал”, Българската асоциация на професионалните сомелиери и Международния панаир Пловдив. Едновременно с бургаското, регионални състезания се провеждат и в Габрово и Кюстендил. Победителите от трите състезания ще се надпреварват на Националното, което ще се проведе в Пловдив.

Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери за пореден път участва в журирането в професията „ Най – добър сервитьор – сомелиер. Като за град Бургас журираха координаторите ни: Светла Николаева с Клуб KoSe winehouse, Руси Христозов с Клуб Бургас, Тодор Тодоров и Вицепрезидента на Българска  Асоциация на Професионалните Сомелиери  Слави Райчев.

15-16.3.13g.Regionalno_TOH_Burgas В организацията и провеждането на състезанието е включен целия преподавателски състав на училището, а 50 от учениците поемат функцията на асистенти, поясни за gramofona.com директорът на гимназия «Проф. Д-р Асен Златаров» Станка Узова.

15-16.3.13g.Regionalno_TOH_Burgas Гимназията, която преди осем години  е била домакин на същото състезание, е подготвила две модерно обзаведени учебни кухни, където готвачите трябва да подготвят по три ястия и две учебни фурни за изявата на хлебарите и сладкарите, които имат задача да приготвят по две изделия. Барманите ще забъркат по два коктейла, които ще поднесат в кафе-сладкарницата, а в ресторант „Младост” ще се оценяват уменията на сервитьорите. Те трябва да се отличат в сервирането и  отдекантирането на вино.

Състезанието ще се проведе на 16 март – събота в ресторант „Младост”. Официалното му откриване е от 8.30 часа. Церемонията по награждаване е предвидена за 18.30 часа.

Източник: www.gramofona.com