Пета Панорама на Професионалното Образование

Сръчни ръце и пъргав ум се демонстрираха ученици от цялата страна по време на Петата Панорама на Професионалното Образование в Международен Панаир Пловдив. Участваха над 500 средношколци.

Панорамата разширява връзките между средното образование, бизнеса и висшите училища в България. Тя показва квалификацията на бъдещите изпълнителски кадри в икономиката.

Форумът се организира от Министерството на образованието,  младежта и науката. Партньори на тазгодишното пето издание са  за пореден път Международен Панаир Пловдив и Професионалните Асоциации в тази сфера а именно Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери, Българска асоциация на Барманите, Българска Асоциация на Професионалните Готвачи и Българска Асоциация по Карвинг.

19-20.4.13g.PetaPanoramaNaProfesionalnotoObrazovanieВъв всички професии учениците показаха своите занания, умения и компетентност с които не отстъпват на професионалистите.

18 отбора от готвачи и сервитьор-сомелиери си оспорваха титлите в два тура.

Всички състезатели поднесоха ястията с препоръчаните от тях вина и представяне на цялото меню на български и чужд език. Техните колеги, който специализират в хлебарство и сладкарство също показаха тънкости в приготвянето и дизаина на хлебните и сладкарски изделия.

В професията барманство претендентите за първото място имаха само за пет минути на разположение за приготвяне на атрактивен коктейл.

В професията “ Най-добър малад серитьор – сомелиер “ журираха Координатори и Сътрудници на Българска Асоциация  на Професионалните Сомелиери – БАПС.

За втора поредна година в Панорамата на Професионалното Образование, Българска Асоциация на Професионалните на Сомелиери предустави за всички състезатели вина от Сомелиерската селекция на БАПС за съчетаването на храната с виното.

За 2013 година в категорията „ Най-добър млад сервитьор – сомелиер “ първото  място защити за втори път първенеца на регионалното състезание което се проведе на 16 март 2013г. в град Габрово Илиян Петракиев с подотвящият го  преподавател Иванка Църова.

За пети пореден път Българска Асоциация на Професионалните на Сомелиери връчи своята плакет за „ Най-добър млад претендент за сомелиер “ отреди отново на Илиян Петракиев от СОУ „ Васил Левски “ град Троян. Трите първи награди на Илиян Петракиев са знак за правилното развитие в професионална насока по сомелиерство. С познанията и уменията си той е реален конкурент на професионалните сомелиерски конкурси.