Винена вечеря с ТОХ Троян

5-степенна изискана вечерясе състоя на 12 април 2013г. в ресторант „България” имаха удоволствието и привилегията да вкусят гостите на първата в Троян протоколна вечеря, приготвена от учениците в професионалната паралелка на нашето училище. Вечерята бе с благотворителна цел и с идеята да се покаже какво се научава при нас във В –паралелките. Имаше още една цел – поредна „тренировка” за най-добрите, които се класираха за участие в националното състезание в Пловдив: младия готвач Кристина Йорданова, сервитьор сомелиера Илиян Петракиев, специалиста по сладкишите Елица Досева.

12.4.13g.Vinena_Vecheria_s_TOH_TroianВ ролята на водещ на вечерта влезе специалният гост Михаил Марковски, президент на Българската асоциация на сомелиерите. Той обясни,че протоколна вечеря се осъществява при гостуване на правителствени делегации, при бизнес форуми и други елитни събирания. Михаил Марковски каза, че преподавателките по специалните предмети инж.Иванка Църова и г-жа Милена Мартинова са направили чудеса – не само в блестящата подготовка на своите възпитаници, но и в самата организация на вечерта за две седмици вместо за месец, както е обичайно.

12.4.13g.Vinena_vecher_v_TroianВ менюто преподавателките бяха композирали истинска симфония от вкусове и аромати: мус от сирене с мента върху карпачо от прясна маринована краставица с магданозов зехтин и прах от маслини; топла полента с гъши дроб, гъби, бекон и моцарела; свинско бонфиле, пълнено с конфитюр от сушени сливи и слайс моркови, сотирани в трюфелово олио, гарнирано с трахана с гъби, сотирана салата и карамелизирани моркови с чесън, сос от винена редукция с подправки и мармалад от сливи; „бял мъж” с орехов крокан и сос тофифи; шоколадово парфе с еспресо и джинджифил.

12.4.13g.Ястията бяха съпроводени с напитки: бяло вино, розе и червено от единствената в света сомелиерска селекция „Кантина Булгара” на винарска изба „Румелия”, поднасяни от нашите момичета и момчета според всички правила на „висшия пилотаж” в ресторантьорството.

12.4.13g.За усладата допринесоха и музикалните ни таланти, подготвени от г-жа Мариета Жекова: Илияна Илиева, която изпя първата песен и по привилегията да е ученичка в професионална паралелка, Божидара Симеонова и Радко Петков в дует, абитуриентката Вергиния Борисова, кадър на троянските „усмивки”, и седмокласничката Весела Джамбазова.

12.4.13g.В благотворителната част на вечерта бе включена томбола с екзотични предмети – артефакти, предоставени от прочутия пътешественик Миро Нанков, троянец, собственик на фирмата „Адвенчър” и бивш възпитаник на нашето училище.

12.4.13g.Първият предмет от томболата бе късмет за бащата на Елица – г-н Любомир Досев. Накрая всички участници в тази гурме вечеря – готвачи, сладкари, сервитьори / от 10.,11.,12. кл./, бяха извикани пред гостите, за да получат заслужените им аплодисменти и благодарности.
Учениците, подготвили Гурме вечерята, в момента подобряват своята подготовка и с участие в проект BG051PO001-3.3.07-0001 „Ученически практики”. Благодарение на това те придобиват умения и познания в реална работа среда и изграждат способности за професионална екипна работа.
Проектът „Ученически практики” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.