БАПС организира и първия си Любителски Клуб в Разлог

Разложкият край, без да е известен с отглеждането на лозя (а може би и точно поради това), вече има своя първи клуб на любителите на виното. Неговото основаване бе предизвикано от интересите на местните хора към виното и напитките, възможността да видят нови и различни марки и наименования, непознати до този момент за тях сортове от български и чужди производители. В дегустациите, които организираме, се опитват не само вина, но и спиртни напитки, както и коктейли, за чиято основа служат те. Единственото желание на членовете на клуба е обогатяване на познанията и насладата от добрата комбинация на вината и напитките с храната.

Първата  любителска сбирка се проведе на 3 февруари 2009 г. с любезното гостоприемство на mavrud_3.2.2009g.хотел “Разлог” с управител г-н Милен Иванов. Менюто, предложено към дегустираните вина, бе традиционно за разложката кухня, а изборът на напитките бе консултиран с председателя на асоциацията ни г-н Михаил Марковски.

На дегустацията присъстваха 32 души, от които почетни гости бяха общественици и бизнесмени от града и района и други любители на виното. За първото ни представяне избрахме нетрадиционни вина от традиционни за България сортове грозде като бяло вино от Мавруд, melniк.3.2.2009бяло вино от Мелник, както и “Мерло” и “Мавруд”.

Интерес предизвика бялото вино от известния и харесван в този край сорт грозде Мелник 55, за което водещият на дегустацията Михаил Марковски трябваше да отговаря на многобройни въпроси. Категоричен беше и  изборът на гостите. Вината, които ги впечатлиха и които предизвикаха добри оценки и коментари, бяха белият “Мелник” на винарска изба “Бошкилов”, “Мавруд Мерул” на изба “Румелия”, белият “Мавруд” на “Загрей” и “Мерло” на “Малката звезда”.