Първа есенна сбирка на Сомелиерски Клуб София

Спокойно можем да кажем, че Софийският сомелиерски клуб, който съществува вече две години, е инициатор за създаването на Българската сомелиерска асоциация. Но и той, верен на приказката, че обущарят ходи бос, а шивачът със стари дрехи, така и не намери време да изпрати до сайта дописка за своята дейност. Неговото ядро, около което се събираха съмишлениците му, дегустираше редовно – кога всяка седмица, кога всеки месец, не само в заведения и ресторанти в центъра на града, но и в периферията с нови хотелски и ресторантски комплекси, където са собственици или работят негови членове.

Летният сезон вече свърши, започват месеците с буквичката “р” в тях, а това означава, че отправяме поглед към червените вина, подходящи за зимното меню.

Restorant_Kohinor_SofiaСъбрахме се на 8 септември 2009г. в ресторант “Кохинор” на ул. “Аспарух” в София, където дегустирахме около 60 червени вина от различни производители и реколти от цяла България,както и няколко чужди от Калифорния, Италия и Франция.

Вината бяха предоставени от нашия приятел и съмишленик Димитър Николов, член на БАПС, а целта бе по-скоро тренировъчна – отработване на уменията на членовете на нашия клуб за органолептична оценка на вината, описание на цвят, аромат и вкус, словесно описание на техните качества и работа с дегустационния лист, поставяне на оценки.

Задачата бе доста трудна поради големия брой на предложените проби. Някои от вината са отдавна на пазара и затова са добре познати, а от други бяха представени проби с работни етикети, които са в процес на отлежаване в дъбови бъчви барик и, естествено, имат пред себе си още време за развитие. Различна беше и тяхната категория – от трапезни и регионални до качествени с много добро и отлично качество.

Този път в “комисията” оценяващи се включи и Малин Бистрин от Банско, известен не само от ресторант “Молерите”, но и като създател и основен организатор на “Винената завера“ в Банско, която се провежда всяка година през декември.