Шампиона на България в категория Флеър Тихомир Михайлов

 1. 2007 Национално състезание за бармани „БАБ” Варна – Флеър
  1 място – Коктейл – “Summer Rain”
 2. 2007 Международно състезание за бармани „MBA” Румъния – Флеър
 3. 2007 Световно състезание за бармани „IBA” Тайван – Флеър
 4. 2008 Национално състезание за бармани „Club Liqueir” София – Флеър – 3 място
 5. 2008 Регионално състезание по наливане на бира „Stella Artois” –
  1 място
 6. 2008 Национално състезание по наливане на бира „Stella Artois” – 2 място
 7. 2008 Национално състезание за бармани „БАБ” Варна – Флеър
 8. 2008 Национално състезание за бармани „БАБ” Варна – Класика – финалист (Специална награда на „Grappa Alexander”)
 9. 2008 Международно състезание за бармани „Rudolf Jelinek” Троян – 1 място
 10. 2008 Национално състезание за бармани „Finlandia” Vodka – София -Флеър – 2 място
 11. 2008 Международно състезание за бармани „Flair Crash” – Румъния – финалист
 12. 2009 Национално състезание за барманиБАБ” София Флеър – 1-во място
 13. 2009 Национално мини състезание за бармани на „Nescaffe“ – „Флеър“ – 1-во място
 14. 2009 Национално състезание за бармани „БАБ” София – Класика – финалист
 15. 2009 Световно състезание за бармани „IBA”     Германия
 16. 2010 Национално състезание за бармани „БАБ“ Варна – Флеър – 1-во място
 17. 2010 Участие в „България търси таланти“ по бТВ
 18. 2011 Национално състезание за бармани „БАБ“ Варна – Флеър – 1-во място
 19. 2011 Световно състезание за бармани „IBA“
 20. 2012 Национално състезание за бармани „БАБ“ Варна – Флеър – 1-во място
 21. 2012 Световно състезание за бармани „IBA“ – Флеър – 4-то място
 22. 2013 Национално състезание за бармани „БАБ“ Варна – Флеър – 1-во място – Коктейл – “Why So Serious”
 23. 2013 Национално мини състезание на „Каменица Фреш“ – Флеър – 1-во място
 24. 2013 Национално мини състезание на „Водка Флирт“ – Класика – 2-ро място – Коктейл-„ Flirt Responsibly:
 25. 2013 Световно състезание за бармани „IBA“ – 3-то място – Коктейл – “Green Star” 

Tihomit Mihailov

Тази професионална автобиография и осъществяването на това интервю е повече от очаквано за всички присъстващи клубове и гости на II-ра Национална Среща на Любителските Клубовете на Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери.

Тя се проведе по време на форума „ Дефиле на младото вино „ в Стария Град Пловдив на 23 и 24 ноември 2013 година, в което БАПС за пета поредна година посещава със свойте клубни членове.

Уникална презентация на Flair ” бе представена от 17 постижения в челната тройка шампион на България и седемкратно представяне на страната ни в световен мащаб в категория “ Флеър “  Тихомир Михайлов. 

Tihomir MihailovТишо, разкажи ни накратко за себе си ?

Казвам се Тихомир Михайлов и съм от Добрич. Завършил съм Ветеринарна Гимназия. Да знам че е учудващо, от ветеринар до барман…огромна разлика има, но… поех по друг път.

Кое те накара след завършването на образованието си да поемаш в посока бармансто ?

Съвсем случайно се насочих към барманството. През 2005 година исках да си намеря работа и дали на късмет или съдба, попаднах зад бара.

Как флеъра преобърна живота ти ?

Определено повратния момент беше през 2007 година, когато се явих на първото си национално състезание организирано от „Българската Асоциация на Барманите” – БАБ. След няколко месеца тренировка не съм си и помислял, че мога да спечеля състезание, а било то национално и съответно да се класирам за Световно Първенство, но така стана.

Каква е мисията на един барман като цяло ?

Мисията на един барман е на първо място да бъде професионалист в това, което прави. Да може правилно и сигурно да съчетава точността на изпълнение и бързината. Няма да крия, че не веднъж съм чувал, че щом се явявам на Flair състезания значи съм просто един циркаджия, клоун и какво ли още не и не ставам за определен вид заведение. Мога само да отвърна, че това мислене за съжаление го има само в България и силно се надявам то да се промени, но това е другата страна на монетата. Въпреки трудностите, който всеки е срещал -ние като бармани не трябва да спираме да се развиваме и да демонстрираме на нашите клиенти по подходящия начин, а именно с усмивка и увереност.

Tihomir MihailovПрез изминалата 2013 година Българска Асоциация на Барманите осъществи и XXIII Национално Първенство по Барманство. Имаш ли наблюдение как се развива барманството в България през последните години?

За радост на всички, барманството в България се развива в положителна посока. Вече виждаме страхотни декорации, нови и уникални методи за представяне на коктейлите, а и на самите участници.

Къде се подготвяш за състезанията ?

Много харесвам този въпрос, защото винаги отговарям по един и същ начин поне за сега. Тренирам където намеря. Сам плащам разноските за залата ми за тренировки. И доста хора си мислят, че веднъж като постигнеш някакъв успех всичко става …. ”Мед и масло”. Да ама не. Даже мога да кажа че става по-трудно.

Кое е най-доброто ти представяне според теб?

Най-доброто ми представяне е миналата 2013 година на световното в Прага, където постигнах 3 място и успях да зарадвам себе си и България с бронзовия медал.

Tihomir Mihailov

В националните първенства на Българска Асоциация на Барманите участва международно жури. Как приемаш тяхната оценка за постиженията си с всяка изминала година?

Мисля, че първо трябва да спомена че журито, което е гостувало до момента е в състав от изключителни профисионалисти доказали се не веднъж в сферата на барманството. Мога да спомена колегите от Румъния, който не веднъж са организирали огромни флеър състезания и са журирали имена като Кристиан и Родриго Делпеч, Данило Орибе, Дарио Доймо, Том Даер и още много много други. Миналата година в състава на техническото жури във флеър дисциплината беше Марко Канова. За по-незапознатите ще кажа че Марко е изключително добър флеър състезател от близкото минало. Относно класическия стил мога само да кажа че лично Дерек Лии (Президент на Международната Асоциация на Барманите IBA) е оценявал коктейли на българските бармани. Лично моето мнение за поставените ми оценки е че съм получил това, което съм заслужил.

След 24 участия и 18 постижения в челната тройка на първенства в България и по света има ли ги притесненията преди старта?

Да! Всеки се пита „Има ли го стреса ?” … Бих отговорил: Да, има го и то в много големи количества!!! Доста пъти вече ми се е налагало да влизам във спор с някой от съдиите и да ги убеждавам че съм бил прав. Първите години знаех че съм прав, но не можех нищо да кажа… Сега вече мога!

Tihomir MihajlowКато асоциация с професионална насоченост към виното с нетърпение очакваме да ни разкажеш за коктейла на основа Шампанко с който участва на световното първенство в Полша през 2011 година?

Коктейла се казваше “French Shark” и в състава му влизаха:

3cl Absolut Apeach
1cl Cream Brulee Syrup
1cl Blue Curacao
1cl Melon Liqueur
Moet and Chandon Grand Cru Shampagne

Тогава все още прохождах по стълбицата на Световния Флеър и класирането ми беше 7-мо място.

Какво означава “cl “?

“CL” е международна мерна единица. 1 Сентилитър или Центилитър е равен на 10 милилитра.

Tihomir MihailovВ реална обстановка как реагират клиентите на Флеъра?

Всеки реагира по различен начин и един добър професионалист сам трябва да разбере кога е време за флеър и кога…не точноJ. Почти винаги избягвам да правя флеър когато имам възрастни хора на бара.

Необходима ли е „ Психология ” в работата на един барман?

Психологията е просто задължителна!!! Един добър барман трябва да може да преценява клиентите си. Всеки човек има своята уникалност сам за себе си и затова мога да кажа че работата като барман е една доста трудна професия.

Коя е любимата ти напитка?

Обичам да правя коктейли, но не обичам да ги пия, освен ако не ги дегустирам J. Така че мога да кажа че съм фен на простите смесени напитки и Куба Либре е моят вкус.

Музиката във барманството е от изключително значение. Как избираш музиката за свойте изяви ?

Да, музиката е от много голямо значение. Аз лично имам песни, на който бих тренирал, но не бих използвал за състезание. Обичам да избирам по-ритмични песни, който да отговрят на бързината и такта на движенията ми. Може да имам страхотни Flair движения, но ако те са съчетани с неподходяща музика, цялото представяне може да изглежда незавършено и недодялано.

Tihomir MihailovА, като съчетание до колко и с какви елемента си тренирал до момента ? 

До момента съм стигнал до 7 елемента и мисля че най-сложното ми съчетание е с 5 шейкъра и 2 бутилки.

Какво би променило сценичната ти изява в последния момент ?

Не обичам като цяло да променям движенията си или цялостното си представяне, защото има вариант да се получи една чудесна каша в главата. Предпочитам да се придържам към това което съм тренирал, а импровизации се правят само на шоута понякога или зад бара, но не и на състезание. Естествено дори и зад бара флеъра трябва да бъде добре оттрениран.

Как протича световното първенство по „ Флеър ”?

Световното по Flair изключително много наподобява на нашето национално състезание. Единствената разлика е естествено броя на участниците.

Tihomir MihailovКакво е усещането да стъпиш за пореден път на световна сцена?

Усещането е просто несравнимо!!! Пожелавам го на всеки!!!

Вземал ли си участие в журиране?

Да, журирал съм в състезания по „Флеър”, даже сега мога да спомена че ми предстои пътуване до Гърция за тяхното национално състезание по барманство. С колегите от „Българската Асоциация на Барманите” в това лице г-н Пенчо Пенчев (президент на БАБ)  и г-н Иван Филипов (вицепрезидент на БАБ), бяхме любезно поканени за официални гости на събитието.

В един от предварителните ни разговори изрече една фраза „ Което не ни убива, ни прави по силни ?

Да, така е! Обичам тази фраза и още след първото ми състезание „приятелите” покрай мен бяха много, и много добре научих смисъла на тези думи. „ Quod me non necat me fortiorem facit “.Tihomir Mihailov

Овен всичките постижения за който си допринесъл на България знаем, че си участвал в реалити шоуто „България Търси Талант” през 2010 година и „Шоуто на Слави” през 2013 ?

„България търси талант” беше едно много добро преживяване, на което успях да стигна само до полуфиналите, но въпреки това, времето прекарано там си беше чисто и просто страхотно. Относно „Шоуто на Слави”  мога да кажа, че ми хареса цялостното ми представяне, въпреки че Слави ме застреля с някой странни въпроси меко казаноJ.
Участвал съм още и в Шоуто на Денис Ризов по БНТ1 и това беше първото шоу в което трябваше да правя манипулации с открит огън, който отренирах ден преди самото шоу.

Наскоро се включи в курсовете по Сомелиерство на Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери?

Първо искам да изкажа благодарности на БАПС за предоставената възможност да бъда част от обученията. Включих се, защото както вече споменах един барман не трябва да спира своето развитие и всяко едно допълнително обучение би било от полза рано или късно. Харесаха ми нещата, който научих и мисля че биха ми помогнали както зад бара така и преди състезания. Мисля, че сега ще обръщам по-голямо внимание на вината като цяло и на винената култура, а след курса разбрах че определено има много интересни аромати, който бих използвал за в бъдеще.Tihomir Mihailov

В какви мероприятия е подходящо да се представи флеъра като дисциплина?

Флеъра може да се използва навсякъде, когато е представен по подходящия начин. Все пак щом асоциация с насоченост към виното успя да намери своя начин да използва флеъра значи всеки може.

Колко от баровете в България според теб разполагат с професионални бармани?

Ами не са много, смея да твърдя! Това обаче не е защото барманите не искат да се развиват, а защото един професионалист в България трудно успява и така е принуден да търси алтернативи в чужбина.

Какъв е плана ти за дейност от тук нататък ?

Мое собствено училище за бармани!!!

Кога да учакваме „ Център за Професионален Обучение по Флеър – Тихомир Михайлов” ?

Надявам се много скоро!!! Работя върху нещо, което за сега искам да запазя в тайна.

Какво ще си пожелаеш от тук нататък ?

Бих си пожелал световната титла естествено! Много бих желал да зарадвам себе си и България със златен медал във Флеъра. Ако това стане реалност преди 2015 година бих се зарадвал още повече. Казвам 2015 година, защото не е тайна че през 2015 година България е домакин на световното първенство за бармани и така ще можем гордо да посрещнем всички държави на „наш терен”.

Пожелай нещо на Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери – БАПС?

Пожелавам Ви едно бляскаво бъдеще и много успехи във всички начинания. Радвам се, че в България нещата започват малко по малко да се развиват във всеки един дял от винарството и бар културата и мисля че вие допринасяте страшно много за това, така че „Само напред и нагоре”.

ЕКИПА НА БАПС ИЗКАЗВА БЛАГОДАРНОСТ ЗА ОТНОШЕНИЕТО  И ПРОФЕСИОНАЛИЗМА В РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ТОВА ИНТЕРВЮ КЪМ  ШАМПИОНА НА БЪЛГАРИЯ.

„ НИЕ ЗНАЕМ И ВЯРВАМЕ, ЧЕ СВЕТОВНАТА СЦЕНА Е В РЪЦЕТЕ ТИ.  ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ”